Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2017. Október 10. 08:05, kedd | Külföld
Forrás: mti

A börtönből akart merényleteket kitervelni két iszlamista Franciaországban

A börtönből akart merényleteket kitervelni két iszlamista Franciaországban

Vádat emelt Franciaországban egy terrorellenes bíró egy 28 éves kameruni és egy 22 éves francia férfi ellen, mert a vád szerint Párizs külvárosában található börtönükből akartak terrortámadásokat kitervelni.

Az AFP francia hírügynökség hétfői jelentése szerint az ügyet ismerő egyik forrás elmondta nekik, hogy a két vádlott terrorista csoportot akart toborozni, és főleg rendőrök és börtönőrök ellen készültek támadásokra.

Egy bírósági forrás a francia hírügynökségnek azt mondta: mindkét férfi köztörvényes bűnöző, és a börtönben radikalizálódtak; terrorista bűnszervezet létrehozásával vádolják őket.

A kameruni elítéltet 2016 óta megfigyelte a francia belbiztonsági szolgálat (DGSI), és kiderült, hogy a férfi kapcsolatban áll valakivel Irakban vagy Szíriában, és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet nézeteivel szimpatizál. A férfi elvileg kedden szabadul a börtönből, de az őt megfigyelő fedett ügynököknek arról beszélt, hogy szabadulása után merényletet fog elkövetni, ezért a terrorellenes ügyészség hónapokkal ezelőtt vizsgálatot indított ellene.

A DGSI mindkét gyanúsítottat kihallgatta. Egy réunioni francia állampolgárt pedig azzal gyanúsítanak, hogy "logisztikai segítséget" akart nyújtani a két férfinak. Ellene is eljárás folyik, és előzetes letartóztatásban van, mert korábban a közösségi médiában a terrorizmust éltető üzeneteket tett közzé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.