Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Április 16. 08:02, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Átadták az egykori ajkai kriptongyár részben felújított épületét

Átadták az egykori ajkai kriptongyár részben felújított épületét

Átadták a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat 300 millió forintos támogatásával részben felújított egykori kriptongyár épületét szombaton Ajkán.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az eseményen a gyárépületet a magyar ipartörténet és művészettörténet kiemelkedő emlékének nevezte, amely kései elismerését adja Bródy Imrének - a kriptongázas villanylámpa kifejlesztőjének -, akinek sokat köszönhet a magyar ipar és Magyarország.

A miniszter úgy fogalmazott: a beruházás Ajkára és környékére is ráirányíthatja Európa figyelmét.

Schwartz Béla (Közösen Ajkáért Egyesület), Ajka polgármestere felidézte, hogy amikor az 1930-as években megalapították az ajkai kriptongyárat, nagy perspektíva előtt állt, de a második világháború megakadályozta fejlődését.

Az egykori kriptongyár épületének felújítása akkor merült fel, amikor Ajka is tagja lett az EKF programnak. A háromszintes épület felújításának első ütemére 300 millió forintot nyert el a Veszprém vármegyei város - mondta a polgármester. Jelezte: egyelőre csak az épület harmada újult meg, a további fejlesztés egy 500 millió forintos, már elnyert TOP-pályázatból folytatódhat.

Az épületben számos, az EKF-programhoz kapcsolódó rendezvényt tartanak majd, mások mellett felhívják a figyelmet olyan régi szakmákra - üveggyártás, timföldgyártás, alumíniumkohászat - amelyek a várost és a környéket jellemezték.

Címkék: ajka, kriptongyár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket