Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2018. November 22. 07:51, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - fotó: MTI archívum

Csak jövőre hirdetnek ítéletet a bőnyi rendőrgyilkosság ügyében

Csak jövőre hirdetnek ítéletet a bőnyi rendőrgyilkosság ügyében

Csak jövőre hirdethet elsőfokú ítéletet a Szombathelyi Törvényszék a rendőrgyilkossággal vádolt id. Győrkös István perében - írta csütörtöki számában a Magyar Idők.

A lap értesülése szerint a bírói tanács a szokásosnál is részletesebb bizonyítást folytat le, ami időigényes, emellett az eljárás elhúzódásához az is hozzájárul, hogy a védelem számos felvetéssel, indítvánnyal élt a per során. Varga Roland bíró december 12-13-ra tűzte ki a bizonyítási eljárás lefolytatását, amikor is várhatóan ismét szakértőket hallgatnak meg. Az év végéig hátralévő idő már nem elég arra, hogy sor kerülhessen a perbeszédekre, illetve a vádlottnak az utolsó szó jogán tett nyilatkozatára, így az elsőfokú ítélet kihirdetése csak a következő esztendőben várható.

A legutóbbi tárgyalási napon az igazságügyi, orvos, illetve fegyverszakértő ismertette szakvéleményét. Álláspontjuk szerint a tárgyi bizonyítékok alapján kimondható, hogy id. Győrkös István illegálisan tartott Kalasnyikov gépkarabélyából kilőtt lövedék ölte meg a 46 éves Pálvölgyi Péter rendőr őrnagyot 2016. október 26-án. Ugyanakkor a védelem és a vádlott már az eljárás kezdete óta azt a taktikát követi, hogy vitatják a lövedék eredetét. Szerintük a főtisztet a kollégái maroklőfegyvereinek egyikéből származó lövedék ölte meg, azaz úgynevezett baráti tűz okozta a halálát.

A perben először tett vallomást a vádlott, aki a nyomozati vallomásával megegyezően azt állította: meglőtték a rendőrök, ő magatehetetlenül zuhant a földre, ekkor dördültek el a gépkarabélyából a lövések.

A vádirat szerint Győrkös bőnyi ingatlanában a Készenléti Rendőrség hatósági engedély nélkül tartott lőfegyverek gyanúja miatt tartott házkutatást a gyilkosság napján. A férfi nem akarta beengedni őket a házba, hanem a kapuból visszasietett az épületbe, ahol elővette Kalasnyikov gépkarabélyát, amit csőre töltött és kibiztosított. Az utánasiető Pálvölgyi Péterre három lövésből álló rövid sorozatot adott le.

A Győrköst elfogó kommandósok a Kalasnyikov mellett egy pisztolyt is találtak a vádlottnál.

A magát Szálasi Ferenc nyilas, háborús bűnös miniszterelnök szellemi örökösének tartó id. Győrkös István a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) egyik alapítója, és a rendőrök a szélsőjobboldali szervezet tagjai ellen indított razziasorozat részeként kerestek nála is illegális fegyvereket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket