Városlista
2024. szeptember 16, hétfő - Edit

Hírek

2024. Augusztus 27. 14:29, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Csökkent a német GDP a második negyedévben

Csökkent a német GDP a második negyedévben

A német gazdaság teljesítménye csökkent az idei második negyedévben az első negyedévhez képest a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden ismertetett végleges adatai szerint.

Az első negyedévihez képest ár-, szezonális és naptári kiigazítással a második negyedévben 0,1 százalékkal csökkent a hazai össztermék (GDP), miután az első negyedévben még 0,2 százalékos növekedést jegyeztek föl.

A német GDP az egy évvel korábbihoz képest a második negyedévben stagnált szezonális és naptári kiigazítással.

A lakossági fogyasztás 0,2 százalékkal csökkent az első negyedévi 0,3 százalékos növekedéshez képest. Az állóeszköz-felhalmozás 2,2 százalékkal csökkent az első negyedévi 0,1 százalékos emelkedést követően, ezen belül a leggyengébben az építőipari beruházások szerepeltek 2 százalékos csökkenéssel az első negyedévi 0,8 százalékos emelkedés után, míg a gépekbe és berendezésekbe történő vállalati beruházások 4,1 százalékkal zuhantak az első negyedévi 1,6 százalékos csökkenést követően.

A nettó kereskedelem 0,1 százalékponttal csökkentette a gazdaságot, mivel az export 0,2 százalékkal zsugorodott az első negyedévi 1,3 százalék növekedés után, az import pedig stagnált, miután 0,8 százalékkal emelkedett az első negyedévben.

A Destatis adatai szerint a kormányzati kiadások 1,0 százalékkal nőttek a második negyedévben az első negyedévi 0,1 százalék csökkenést követően.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 15. 09:00, vasárnap | Külföld

Romániában öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett a heves esőzések és áradások miatt

Romániában öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett a szombatra virradóra bekövetkezett heves esőzések és áradások miatt. A legtöbb kárt Galac megyéből jelentették.

2024. Szeptember 14. 08:44, szombat | Külföld

A nyugati fegyverek oroszországi bevetése is témája Joe Biden és Keir Starmer washingtoni tárgyalásainak

Az Ukrajna rendelkezésére bocsátott nyugati fegyverek oroszországi bevetése is témája Joe Biden és Keir Starmer washingtoni tárgyalásainak

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Külföld

Az ukrán elnök elutasította a kínai-brazil béketervet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök destruktívnak nevezte és elutasította a kínai-brazil béketervet, mivel szerinte az nem több egy politikai nyilatkozatnál, amelyet ráadásul nem egyeztettek Ukrajnával.

2024. Szeptember 12. 19:48, csütörtök | Külföld

Putyin: a nyugati nagy hatótávolságú precíziós fegyverek bevetése a NATO közvetlen részvételét jelentené a háborúban

nyugati nagy hatótávolságú precíziós fegyverek Oroszország elleni bevetése a NATO-országok közvetlen részvételét jelentené az ukrajnai harci cselekményekben