Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Május 08. 07:11, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Curryvel a rák ellen?

Curryvel a rák ellen?

Kémiailag vizsgálják a tudósok, hogy a curry képes-e felvenni a küzdelmet a bél rákos daganatai ellen.

A kurkumint, amely a természetben a kurkumin fűszerben fordul elő, már számos jótékony egészségügyi hatással hozták összefüggésbe - írja a BBC.

Laboratóriumban végzett tanulmányok kimutatták, hogy képes legyőzni a rákos sejteket, valamint jótékony hatást fejtett ki a stroke-ban és demenciában szenvedő betegeknél is. Most a kurkumin jótékony hatását vastagbélrákos betegek esetében vizsgálták.

Az Egyesült Királyságban évente mintegy 40 ezer pácienst diagnosztizálnak a betegséggel. A vizsgálatban 40 beteg fog részt venni, akiknek a hagyományos kemoterápiás kezelés előtt kurkumin tablettát fognak adni, összehasonlítva a két módszer hatékonyságát.

Prof William Steward kutatásvezető elmondta, hogy a vastagbélrákot, különösen az áttéteseket, nagyon nehéz kezelni, mert a kemoterápia mellékhatásai is befolyásolják, hogy mennyi ideig tarthat a kezelés.

A szakember elmondta, ha a kurkumin képes lenne felvenni a küzdelmet a rákos sejtekkel, lehetővé válna, hogy a betegek e mellett kevesebb kemoterápiás kezelést kapjanak. Így csökkentve annak mellékhatását hosszabb ideig kezelhetik a betegeket.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket