Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2019. Június 27. 07:32, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron, de legalább 20 százalékos növekedést minden iskolaszövetkezet tapasztal - ismerteti a csütörtöki Világgazdaság.

Míg tanítási időszakban átlagosan havi 38-40 óra munkát vállalnak a fiatalok, a vakáció alatt ledolgozott órák száma is duplázódik, sőt sokan a teljes szabadidejüket munkával töltik. Bérek tekintetében nagyot változott a helyzet néhány év alatt, a diákok fizetése felzárkózott a mindenkori minimálbérhez, tehát idén bruttó 857 forint a legalacsonyabb munkabérük, átlagosan bruttó 1000-1300 forint között keresnek.

A cikk kiemeli, hogy az iskolaszövetkezeti tagok szociálisadó-mentességet élveznek, jókora költséget és sok adminisztrációt spórolhat meg a vállalkozás, ha iskolaszövetkezeten keresztül alkalmaz diákot, a megbízás után járó számlát elszámolva nem a bérköltségében jelennek meg a diákok foglalkoztatásának kiadásai. A diákok is több pénzt, a bruttó bérük 85 százalékát kapják meg, ha iskolaszövetkezeten keresztül dolgoznak, mert a keresetükből csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót vonják le, míg a hagyományos foglalkoztatáskor a bruttó bérüknek csak a 66,5 százalékát kapják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket