Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. December 14. 07:19, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elfogadták a Munka törvénykönyvét

Elfogadták a Munka törvénykönyvét

Név szerinti szavazással, s az ellenzéki frakciók nemleges válaszával fogadta el a parlament az új Munka törvénykönyvét:

a jövő év júliusában hatályba lépő szabályozás erősíti a védett kor intézményét, ugyanakkor növeli a rendkívüli munkaidő éves korlátját és eltérő összegű minimálbérezést tesz lehetővé.

Az új szabályozás 2012 július 12-től váltja érdemben az 1992 óta elfogadott Munka törvénykönyvét – erre a kormánypárti képviselők az MSZP kérésére névvel is igent mondtak. A szabályozás megtartja, sőt erősíti a nyugdíj előtti védett kor intézményét: a munkáltató a határozatlan időtartamú munkaviszonyt csak akkor szüntetheti meg, ha a munkavállaló lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, illetve olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi – írja a hirado.hu.

Az új törvénykönyv továbbá évi 200 óráról 250-re emeli a rendkívüli munkaidő határát, a kollektív szerződésekben pedig maximum 300 órára ad lehetőséget. Változás az is, hogy a kabinet eltérő összegű minimálbért állapíthat meg a különböző ágazatok és munkavégzések esetében- a bérezés pedig az ágazati sajátosságokat és helyi munkaerő-piaci lehetőségeket is figyelembe veszi majd.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket