Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. Február 14. 16:02, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Januárban is alacsonyak maradtak a rezsiárak

Januárban is alacsonyak maradtak a rezsiárak

Magyarországon januárban is alacsonyak maradtak a rezsiárak, Európa számos országa viszont jelentős drágulással kezdte az évet - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hétfőn az MTI-vel.

A végfelhasználói árak nemzetközi összehasonlítása szerint a vizsgált európai fővárosok közül Budapesten kell a legkevesebbet fizetni a földgázért, az áram pedig Belgrád után itt a legolcsóbb. Az uniós átlaghoz képest Magyarországon a villamosenergia ára 60 százalékkal alacsonyabb, a gáz pedig a negyedébe se kerül - írták.

A januári adatok alapján kiugró arányú, 133 százalékos áremelkedését mutatnak a német főváros földgázárai. Bukarestben 45 százalékos, Bécsben 40 százalékos volt az év eleji drágulás. Az áramért decemberhez képest Bukarestben 46 százalékkal, Berlinben 38 százalékkal kellett többet fizetni - tették hozzá.

A MEKH összehasonlító táblázatai szerint a gázár rangsorát Amszterdam vezeti kilowattóránként több mint 24,24 eurocenttel. Budapest 2,79 eurocenttel lett a legolcsóbb. A villamos energia Berlinben a legdrágább, kilowattóránként több mint 50 eurocent, míg a magyar fővárosban 10,32 eurocent.

A MEKH hangsúlyozta, hogy a belföldi árakat jogszabályok rögzítik, a magyar fogyasztókat tehát védi a rezsicsökkentés a nemzetközi áremelkedésektől. A korábbi összegzések a hivatal honlapján olvashatók.

A közlemény szerint a vizsgált országok szolgáltatóinak és szabályozó hatóságainak adatait a finn VaasaETT gyűjtötte össze. Az összehasonlítás a 27 uniós tagállam fővárosára, valamint Belgrádra és Londonra terjed ki.

Címkék: ár, rezsi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket