Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2024. Június 03. 10:33, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Lassú növekedést jelez a májusi beszerzésimenedzser-index

Lassú növekedést jelez a májusi beszerzésimenedzser-index

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 51,8. Májusban a válaszadók az előző hónaphoz képest lassú bővülésről számoltak be.

A korábbi május havi értékekkel összevetve az idei érték alacsonyabb, az 52,5 pontos hosszú távú májusi átlagnál és elmarad az előző három május 54,1 pontos átlagától is.

A felmérésben vizsgált részindexek többségében csökkentek. A részindexek nagyobb része a zsugorodási tartományban áll, négy index áll a fellendülési tartományban.

A termelési mennyiség ismét bővülést jelez, ám a májusi indexérték 0,5 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség emelkedését jelzi.. A foglalkoztatás 50 pont alatt áll, az indexérték 0,4 százalékponttal csökkent. Az elmúlt időszakban 50,0 pont körül mozgott az index, ami májusban 49,1-re csökkent.

Az új rendelések mennyisége nőtt, az indexérték 2,7 százalékponttal csökkent. A szállítási átfutási idő index ismét 50,0 alatt áll, értéke 2,1 százalékponttal esett vissza. A vásárolt készletek index értéke 2,3 százalékponttal csökkent áprilishoz képest, de ismét 50,0 pont felett áll, azaz bővülést mutat.

A külpiaci mutatók közül az import indexe 2,8 százalékponttal esett vissza, az exporté 4,9 százalékponttal zuhant.

A beszerzési árak emelkedtek, az index értéke 4,8 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest. A beszerzési mennyiség index 1,7 pontot csökkent. A késztermékkészletek indexe 1,5 százalékponttal csökkent - közölte az MLBKT.

Címkék: gazdasági hírek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket