Városlista
2024. szeptember 16, hétfő - Edit

Hírek

2012. Február 16. 07:30, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu

Ma dől el hazánk sorsa

Ma dől el hazánk sorsa

A hazánkkal kapcsolatban beterjesztett határozati javaslatokról szavaz az Európai Parlament.

A voksolás akár a lisszaboni szerződés hetedik cikkelyének alkalmazását is maga után vonhatja, ami akár több ezer milliárd forint uniós támogatás elvesztését jelentheti.

Néhány hete az Európai Parlament plenáris ülésen foglalkozott hazánk ügyével, ma pedig a közelmúltbeli magyarországi politikai fejleményekkel kapcsolatban beterjesztett határozati javaslatokról fognak a képviselők szavazni – írja a Magyar Nemzet. A határidőig három ilyen is érkezett. A szocialisták, a zöld- és a liberális frakció közös tervezete – amelynek az erőviszonyok alapján a legnagyobb az esélye az elfogadásra – súlyos aggodalmakat fogalmaz meg, és arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy újabb magyar törvényeket is vizsgáljon, például a választási vagy az egyházügyi szabályozást. Az indítvány még a lisszaboni szerződés komoly szankciókat is megfogalmazó hetedik cikkelyének alkalmazását is felveti. A tervezetet aláírták az MSZP európai parlamenti képviselői, így Göncz Kinga és Tabajdi Csaba.

A Fidesz képviselőit is soraiban tudó Európai Néppárt javaslata ugyanakkor kiemeli, az új magyar alkotmány teljes egészében magában fogalja az alapvető jogok uniós chartáját, és tisztességesebb választási rendszert is létesít.

Az úgynevezett konzervatívok és reformisták jegyzik a harmadik határozati javaslatot, a rövid dokumentum arra emlékeztet, hogy a magyar kormány már jelezte készségét az Európai Bizottsággal való együttműködésre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 15. 09:00, vasárnap | Külföld

Romániában öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett a heves esőzések és áradások miatt

Romániában öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett a szombatra virradóra bekövetkezett heves esőzések és áradások miatt. A legtöbb kárt Galac megyéből jelentették.

2024. Szeptember 14. 08:44, szombat | Külföld

A nyugati fegyverek oroszországi bevetése is témája Joe Biden és Keir Starmer washingtoni tárgyalásainak

Az Ukrajna rendelkezésére bocsátott nyugati fegyverek oroszországi bevetése is témája Joe Biden és Keir Starmer washingtoni tárgyalásainak

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Külföld

Az ukrán elnök elutasította a kínai-brazil béketervet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök destruktívnak nevezte és elutasította a kínai-brazil béketervet, mivel szerinte az nem több egy politikai nyilatkozatnál, amelyet ráadásul nem egyeztettek Ukrajnával.

2024. Szeptember 12. 19:48, csütörtök | Külföld

Putyin: a nyugati nagy hatótávolságú precíziós fegyverek bevetése a NATO közvetlen részvételét jelentené a háborúban

nyugati nagy hatótávolságú precíziós fegyverek Oroszország elleni bevetése a NATO-országok közvetlen részvételét jelentené az ukrajnai harci cselekményekben