Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2018. Július 05. 18:01, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Magyar cégeket érintő csalássorozat ügyében indult nyomozás

Magyar cégeket érintő csalássorozat ügyében indult nyomozás

Az OLAF-nak (Európai Csalás Elleni Hivatal) egy magyar cégeket érintő csalássorozatról szóló jelentése alapján indított nyomozást a Fővárosi Főügyészség - erősítette meg az ügyészség csütörtökön az MTI-nek.

Szerdán a 24.hu hírportál egy a birtokukba jutott OLAF-vizsgálat zárójelentése alapján írt egy csalássorozatról. A cikk szerint az OLAF névtelen bejelentés nyomán 2015 őszén kezdett nyomozni két magyar nonprofit kutatóközpont, a Pillar Europa Kutatási és Oktatási Nonprofit Kft. és a BME-Infokom Innovátor Nonprofit Kft. (későbbi nevén Infokom Innovátor) ügyében. A két cég a versenyképességet innovációval elősegítő operatív programra pályázott.

Azt írták: a rövid összefoglaló szerint a csalás szereplői alvállalkozói szerződések segítségével mesterségesen feltornázták a költségeket, s eltitkolták, hogy a végső beszállító cégek kapcsolatban állnak egymással, valamint kamuirodákat hoztak létre, hogy így szerezzenek uniós támogatást. A több mint kéttucat cégből szőtt hálózatba magyar, szerb, szlovák és lett vállalkozásokat is beépítettek. A jelentésben "durva túlárazás, kamuirodák, 403 ezer forintos órabérért megírt tanulmány is szerepel" - írta a 24.hu.

A Fővárosi Főügyészség az MTI megkeresésére csütörtökön azt írta: az ügy kapcsán az "OLAF ajánlásai esetén mindig követett gyakorlatnak megfelelően" január 9-én nyomozást rendeltek el, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt.

A nyomozás teljesítésével a főügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékes főosztályát bízta meg.

A nyomozás ismeretlen tettes ellen folyik - írta az ügyészség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket