Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2016. Október 28. 07:56, péntek | Belföld
Forrás: mti

Magyarország termelte a legtöbb napraforgót az Európai Unióban

Magyarország termelte a legtöbb napraforgót az Európai Unióban

A több mint 1,8 millió tonna betakarított napraforgóval Magyarország az első helyen végzett az Európai Unióban az idén

- számolt be Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Dunaharasztin tartott szakmai fórumán.

A tavalyi visszaesés után az idei első fél évben már közel 11 százalékos a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értékének növekedése, és a várakozások szerinti második fél évi eredményekkel "a mezőgazdaság nagy mértékben lesz részese" az idei várt 2,5 százalékos GDP-bővülésnek. Az agrár külkereskedelem az első hét hónap adatai alapján várhatóan eléri a 2015-ös mintegy 8 milliárd eurós exportszintet - mondta, megjegyezve: az agrártermékek részesedése a külkereskedelmi forgalomból az első 7 hónapban mintegy 8,5 százalék, a külkereskedelmi aktívumból 26 százalék fölött van.
A nyári betakarítás hozamai minden növény esetében nőttek. Az őszi betakarítás friss adatairól szólva elmondta: a kukorica betakarítása félidőben jár, az átlagtermés jelenleg 8,3 tonna hektáronként, így "bőven 8 millió tonna felett lesz a kukoricatermés idén". Hozzátette: szintén jó termés várható burgonyából, valamint cukorrépából.

A vetési munkákról szólva jelezte, hogy a repcéé befejeződött, az árpa 80, a búza 50 százaléknál tart.
Czerván György kiemelte, hogy a KSH júniusi adatai szerint a szarvasmarha-állomány 832 ezer volt, amely 1,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, a tehénállomány 377 ezres száma az egy évvel korábbihoz képest 2,5 százalékos növekedés, míg a tejelő állomány 214 ezer volt, 1 százalékkal több a tavalyinál.

A sertésállomány a piaci válság következtében némileg - 3,2 százalékkal - csökkent az előző méréshez képest. A sertéspiacon helyreállt a kereslet, új piacok jelentek meg, és "az utóbbi 5 hónapban egyharmaddal emelkedett a felvásárlási ár" - jegyezte meg.

A tejpiacon kedvező fejleménynek nevezte, hogy az elmúlt időszak növekvő nemzetközi keresletének köszönhetően emelkedésnek indult a tej termelői ára, továbbá emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány az idei évben 63,5 milliárd forintot biztosít az ágazat helyzetének stabilizálására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket