Városlista
2024. szeptember 16, hétfő - Edit

Hírek

2019. Június 27. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Megdőlt a júniusi melegrekord Németországban

Megdőlt a júniusi melegrekord Németországban

Megdőlt szerdán a több mint hetven éve regisztrált júniusi melegrekord Németországban.

A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) adatai szerint az új történelmi csúcs 38,6 Celsius-fok, délután mérték a Coschen nevű településen, amely az ország keleti részén, a német-lengyel határnál fekszik, Berlintől mintegy 130 kilométerre.

Az előző júniusi melegrekord 38,5 Celsius-fok volt, 1947-ben mérték az ország délnyugati részén, a német-francia határ térségében fekvő Bühlertalban.

Az abszolút hőmérsékleti rekord 40,3 Celsius-fok, 2015 augusztusában mérték a bajorországi Kitzingenben.

A DWD szerdára az ország területének csaknem négyötödére hőségriasztást adott ki, a legtöbb nagyvárosban 35 Celsius-fok körül alakul a csúcshőmérséklet, és sokhelyütt éjszaka sem lesz 20 Celsius-foknál hűvösebb. Enyhébb időjárást, 25 Celsius-fok körüli hőmérsékletet csak az északnyugati vidékeken és a tengerparti területeken regisztráltak nap közben.

A hőhullám szerdán tetőzik és a következő napokban némileg enyhül, de a kánikula egészen a hét végéig marad.

Az Ulla nevű fronttal száraz légtömegek örvénylenek Németország fölé Afrikából, számottevő eső csak a következő héten valószínű, így tovább tart az ország északi felét sújtó aszály. A csapadékszegény időjárás miatt az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Minden-Lübbecke járás több településén vízhiány alakult ki, az önkormányzatok szerdán arra kérték a lakosságot, hogy ne öntözzék a kerteket, ne töltsenek fel kerti medencéket és ne mossanak autót ivóvízzel. A korlátozás 120 ezer embert érint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 15. 09:00, vasárnap | Külföld

Romániában öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett a heves esőzések és áradások miatt

Romániában öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett a szombatra virradóra bekövetkezett heves esőzések és áradások miatt. A legtöbb kárt Galac megyéből jelentették.

2024. Szeptember 14. 08:44, szombat | Külföld

A nyugati fegyverek oroszországi bevetése is témája Joe Biden és Keir Starmer washingtoni tárgyalásainak

Az Ukrajna rendelkezésére bocsátott nyugati fegyverek oroszországi bevetése is témája Joe Biden és Keir Starmer washingtoni tárgyalásainak

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Külföld

Az ukrán elnök elutasította a kínai-brazil béketervet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök destruktívnak nevezte és elutasította a kínai-brazil béketervet, mivel szerinte az nem több egy politikai nyilatkozatnál, amelyet ráadásul nem egyeztettek Ukrajnával.

2024. Szeptember 12. 19:48, csütörtök | Külföld

Putyin: a nyugati nagy hatótávolságú precíziós fegyverek bevetése a NATO közvetlen részvételét jelentené a háborúban

nyugati nagy hatótávolságú precíziós fegyverek Oroszország elleni bevetése a NATO-országok közvetlen részvételét jelentené az ukrajnai harci cselekményekben