Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Január 11. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megmarad a gyulai kolbász - 2 millió forint törzstőkével alapították meg az új céget

Megmarad a gyulai kolbász - 2 millió forint törzstőkével alapították meg az új céget

Gyulahús Kft. néven önkormányzati tulajdonú céget alapított Gyula Város Képviselő-testülete. Az erről szóló határozatot, illetve a cég alapító okiratát szerdán rendkívüli testületi ülésen fogadták el a képviselők. Dr. Görgényi Ernő polgármester az ülést követő sajtótájékoztatón mutatta be a cég ügyvezetőjét Daka Zsoltot, illetve a kolbászkirályként is ismert Dékány Ferencet, akit a következő testületi ülésen választ meg a városvezető grémium – írja a Gyulai Hírlap.

A polgármester azt mondta, történelmi jelentőségű döntést hozott a képviselő-testület: megalapította a Gyulahús Kft. nevű, önkormányzati tulajdonú céget, aminek az lesz a feladata, hogy újraszervezze a gyulai húsipart; átvegye a Gyulai Húskombinát Zrt. dolgozói állományának nagy részét, megvásárolja azokat a termelőeszközöket a felszámolótól, amire szükség van; és tovább vigye azt a húsipari kultúrát, tradíciót.

Az új céget 2 millió forint törzstőkével alapították, és az elkövetkező napokban az új menedzsment üzleti tervet készít, amely a finanszírozási igényt is tartalmazza. Ennek alapján a következő testületi ülésen tőkeemeléssel biztosítják a működéshez szükséges összeget. Az eddigi kalkulációk alapján 700 millió forint forgóeszközt igényel a termelés legoptimálisabb finanszírozása. Ez lefedi az úgynevezett forgóeszközigényt, ami szükséges a 100 százalékos működéshez.

Dr. Görgényi Ernő elmondta, az elmúlt időszakban szakmai alapon is igyekeztek előkészíteni az új céget, olyan szakemberekkel tárgyaltak, akikre jó szívvel bízzák rá a gyulai húsipar újjászervezését. Az önkormányzat koncepciójának lényege, hogy az új társaságban a Gyulai Húskombinát jelenlegi másodvonalbeli vezetéséből a legkiválóbb szakemberek vegyenek részt, a korábbi vezetők közül pedig azok a tekintélyes és elismert vezetők, akik visszahozzák azt a tudást, húsipari szemléletet, ami az elmúlt időszakban hiányzott a cégvezetésből. A döntés üzenet a piacoknak és a vásárlóknak: a gyulai kolbász és májas nem csak volt, hanem van és lesz.

A Gyulahús Kft.-t két ügyvezető irányítja majd. Egymás között felosztott, világos jogkörökkel és hatáskörökkel látják el feladatukat a cégvezetők. A rendkívüli képviselő-testületi ülésen Daka Zsoltot, a húskombinát műszaki főmérnökét választották meg az új cég, a Gyulahús Kft. ügyvezetőjének. A helyi kolbászgyártásban ismert Dékány Ferencet pedig a legközelebbi testületi ülésen nevezik ki – derült ki dr. Görgényi Ernő tájékoztatójából.

A városvezető hozzátette: a Gyulahús Kft. már ebben a hónapban elkezd termelni. A cég irányításával megbízott szakemberek döntik el, hogy a Gyulai Húskombinát dolgozói közül kiket vesznek át.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket