Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Január 29. 08:04, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Milliók életét hosszabbíthatják meg?

Milliók életét hosszabbíthatják meg?

Amerikai és kínai páciensekkel végzett klinikai próbák azt mutatják, hogy egy új, génalapú teszt pontosabban jósolja meg a tüdőrákos betegek túlélését, mint a korábbi módszerek.

Számoltak be róla a vizsgálatokat lefolytató kutatók.

A The Lancet című brit orvosi folyóirat legutóbbi számában közzétett tanulmány a pontosabb diagnózisban és a leghatékonyabb kezelés kiválasztásában segítheti az orvosokat. A tüdőrák világszerte az első a rákos halálozások listáján, évente mintegy 1,4 millió emberéletet követel, többet, mint a mell-, a vastagbél- és a prosztatarák együttesen. A kísérleti teszt tizennégy gén aktivitását méri a daganatos szövetben, különösen hatékony a dohányzással összefüggésbe hozható nem pikkelyes, nem kissejtes tumorok értékelésében.

„Megvan a lehetősége, hogy évente több százezer embernek segítsen tovább élni” – hangsúlyozta David Jablons, a tanulmány vezetője, a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem professzora. Miután eltávolították a rákos szövetet a tüdőből, az elvégzett genetikai teszt eredménye alapján választhatják ki, hogy milyen kezelés a leghatékonyabb az adott daganatos betegnél, így a terápiát tulajdonképpen személyre szabhatják.

Az egyetemen megtervezett módszert a szintén kaliforniai székhelyű Pinpoint Genomics elnevezésű cég fejlesztette ki. Első lépésben 361 amerikai páciens vizsgálata alapján kidolgoztak egy algoritmust a túlélést jelző értékek megadására. Második lépésként ezt az algoritmust alkalmazták további 433 páciens túlélésének becslésére, akik állapotát aztán öt éven át nyomon követték.

A kutatók megállapították, hogy a módszer pontosan azonosította, melyik páciens tartozik a magas, a közepes, illetve az alacsony kockázatú csoportba. Egy második, hasonló klinikai próba, amelyet Kínában folytattak le, megerősítette az amerikai tanulmány eredményeit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket