Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Február 06. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Offshore-pénzek: több mint 90 milliárd került haza

Offshore-pénzek: több mint 90 milliárd került haza

Csak a múlt év utolsó heteiben több mint húszmilliárd forintot hívott haza az offshore-adóamnesztia. A külföldről visszacsábított összeg nagysága így meghaladja a kilencvenmilliárd forintot – írja a Magyar Nemzet. A NAV-nál ugyanakkor jelezték, ezek az értékek nem tekinthetők véglegesnek, ugyanis a vagyonokat hazahívó offshore-adóamnesztia december 31-ig élt, azonban elképzelhető, hogy offshore-adó címén január első napjaiban is érkeztek pénzek a költségvetéshez, melyek nagyságáról csak a következő hetekben nyerhető pontos adat.

Valósággal dőltek Magyarországra az addig külföldön fialó honi eredetű összegek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal arról számolt be, hogy – az eddigi adatok szerint – decemberben megközelítőleg 24 milliárd forint érkezett vissza Magyarországra. Az összeg önmagában sem csekély, a korábbi eredmények tükrében pedig egyenesen nagynak nevezhető. Az adóamnesztia 2011 elején kezdődött, s abban az esztendőben nagyjából 29 milliárd forintot irányítottak haza a vagyontulajdonosok. Az érintettek a múlt év januárja és novembere között további 38 milliárdot legalizáltak, majd ezt követte a decemberi tétel. Így összességében közel 91 milliárd forintot csábított vissza az amnesztialehetőség.

A szóban forgó paragrafusok egyébiránt úgy szóltak: ha valaki hazautalja a külföldről származó vagy offshore cégben, külföldi bankszámlán tartott pénzét, és az összeg után itthon tíz százalék adót fizet, a summa eredetét sem az adóhatóság, sem az igazságszolgáltatás nem firtathatja. A visszahozott 91 milliárd forint után az állam több mint kilencmilliárdos adóbevételhez juthatott. A NAV-nál ugyanakkor jelezték, ezek az értékek sem tekinthetők véglegesnek. A külföldi vagyonukat a magánszemélyek december 31-ig utalhatták át, a pénzintézeteknek pedig nyolc napjuk volt rá, hogy az összegből a tízszázalékos adót levonják, és az államnak továbbítsák.

Címkék: Gazdaság-adózás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket