Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 17. 07:34, vasárnap | Helyi
Forrás: VEOL

Szabadság és függetlenség

Szabadság és függetlenség

Hinni a szabadságban - Ünnepi megemlékezés Várpalotán

"Mi, magyarok büszkék lehetünk arra, hogy 176 évvel ezelőtt sikerrel tettük meg az első lépést azon az úton, amelynek sok tekintetben mai szabadságunkat és függetlenségünket is köszönhetjük."

Polgárdy Imre, a Veszprém Vármegyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke mondta el mindezt március 15-én a várpalotai Thury-várban, ahol a nemzeti ünnepen közös megemlékezést tartottak a település önkormányzatával.

– Az a nemzedék a reform­kortól a kiegyezésig egy új hazát alkotott, mely a középkorias hűbéri viszonyok közül a polgári fejlődés útjára lépett. A márciusi ifjak tudták, s hittek abban, hogy a polgári átalakulás csak akkor sikerülhet, ha azt minél többen a magukénak érzik.

Ha a szabadságnak színe, formája, értéke és értelme lesz. Ha a szabadság nem csupán egy zászlóra illeszthető szó lesz, hanem felemelő, a munkának értelmet adó, mindennapi tapasztalat. Ha az emberek a földeken, a műhelyben, az iskolában, a piacon, egy városi étteremben és a falu főterén is hisznek benne és szívből akarják.

Ha pedig veszélybe kerül, készek áldozatot is hozni érte – fogalmazott ünnepi beszédében Polgárdy Imre, majd átadta a Veszprém Vármegyei Önkormányzat Pro Comitatu-díját Magyar János építészmérnöknek, a Séd-menti vízimalmok kutatójának.

A folytatásban Campa­nari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere átadta a helyi önkormányzat által odaítélt középiskolai ösztöndíjakat az arra érdemes helyi fiataloknak, majd a Nyírettyű népzenei együttessel kiegészülve a várpalotai zeneiskola Picinkák csoportja énekelt huszárnótákat és katonadalokat.

A rendezvény koszorúzással zárult a Thury-vár mögötti parkban található 1848-as emlékműnél.

Kovács Cs.Tibor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:57, péntek | Helyi

RENDŐRKÉZEN A SZENT GYÖRGY-HEGYI BETÖRŐ

A Tapolcai Rendőrkapitányság kezdeményezte egy 73 éves férfi letartóztatását.

2024. Március 09. 07:01, szombat | Helyi

Könyvtári papírszínház

Életre keltették Jaót, a kis kaméleont a várpalotai játszóházban

2024. Március 01. 17:58, péntek | Helyi

Régi álmuk vált valóra

Farsangi mulatságot tartott a várpalotai nyugdíjas klub

2024. Február 25. 14:58, vasárnap | Helyi

Nem bírt az indulataival

Megütötte a buszsofőrt, mert ittasan nem szállhatott fel a buszra Berhidán egy férfi