Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2017. Február 24. 09:21, péntek | Belföld
Forrás: mti

Új pályázatok a lakóépületek energetikai korszerűsítésére

Új pályázatok a lakóépületek energetikai korszerűsítésére

Két uniós program jelent meg pénteken, a magyar lakosság számára összesen 115 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre kölcsön formájában a lakóépületek energetikai korszerűsítésére

- tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-t. Rákossy Balázs kifejtette: a nulla százalékos kamattal meghirdetett hitelprogramra a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) 105,2 milliárd forintra, a Versenyképes Közép-Magyarország operatív programban (Vekop) pedig 9,41 milliárd forintra lehet pályázni.

A kölcsönt a természetes személyek 500 ezer forinttól 10 millió forintig, a társasházak és a lakásszövetkezetek pedig lakásonként 500 ezertől 7 millió forintig igényelhetik. Az önerő elvárt mértéke a projekt elszámolható költségének minimum 10 százaléka - ismertette az államtitkár. A futamidő a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb húsz év.

A hiteligényléseket 2017. április végétől lehet benyújtani a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által kialakított MFB Pontoknál.

Támogatás nyerhető az energiahatékonyság javítására, így a fűtött és fűtetlen teret elválasztó nyílászáró szerkezetek cseréjére, energiamegtakarítást eredményező korszerűsítésre, az épületek nyári hővédelmének javítására, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítésére, fűtési és/vagy használati melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, kéménytechnikai fejlesztések elvégzésére, hőtermelő- és hőleadó berendezések korszerűsítésére, cseréjére, illetve a meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítására, valamint a fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nem nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek hőszigetelésére.

A megújuló energiafelhasználás növelésére is igényelhető támogatás, így például fűtési és használati melegvíz-igény kielégítésére napkollektoros rendszer telepítésére. Szintén lehetőség van földhő-víz, víz-víz, levegő-víz hőszivattyú rendszerek alkalmazásának kialakítására, napelemes rendszer telepítésére hálózati, vagy autonóm villamosenergia-termelésre - ismertette Rákossy Balázs.

A Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel felhívás részletes leírása a Széchenyi2020 oldalán, illetve a www.mfbpont.hu oldalon olvasható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket