Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2019. Október 13. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Világbajnok orosz nagymester is érkezett az 5. Világsakkfesztiválra

Világbajnok orosz nagymester is érkezett az 5. Világsakkfesztiválra

Számos érdeklődő részvételével kezdődött szombaton Budapesten a Polgár Judit ötlete nyomán megszületett Világsakkfesztivál, amelynek már ötödször ad otthont a magyar főváros, és amelynek mottója: A sakk összeköt minket.

Az elmúlt évhez hasonlóan idén is a Nemzeti Galéria a színhely, ahol ezúttal a tudomány kerül a fókuszba. Ennek az az oka, hogy a világ egyik legnagyobb pénzügyi befektető cége, a Morgan Stanley lett a főtámogató.

Az esemény kapcsán Magyarországra érkezett a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics és Vlagyimir Kramnyik korábbi világbajnok orosz nagymester is.

Polgár Judit, aki 25 éven keresztül vezette a női világranglistát, a megnyitón újságíróknak elmondta: "a sakk ezer arcát bemutató" kezdeményezésükhöz szerte a világban mintegy harminc országból csatlakoznak oktatással, versennyel, bemutatóval - ahogy fogalmazott - mindennel, ami "sakkos".


Budapesten az 1500 éves játék gazdagságát és sokrétűségét kívánják bemutatni - mondta, arra is felhívva a figyelmet, hogy az 5. Világsakkfesztiválon konferenciát is rendeznek.

A Chess Connects elnevezésű tanácskozás célja, hogy megmutassa, miként járul hozzá a sakk a tudományokhoz, milyen lehetőségeket kínál az oktatásban és hogyan fejlődik mint sportág.

Budapest 2019-ben Európa Sportfővárosa, ennek apropóján a Jövő Európa-bajnokai elnevezésű versenyen bemutatkoznak a fiatal korosztály legjobbjai.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket